Roboti, roboti, roboti…. Tak to během měsíce dubna vypadalo na Václavu, všude samí roboti. Jako každý rok, tak i letos jsme vyhlásily jarní tvořivou soutěž, tentokrát na téma „Já, robot“. Děti měly doma, ve spolupráci s rodiči a prarodiči, vyrobit nějakého robota. Škola se nám brzy začala plnit roboty – velkými, malými, svítícími, pohyblivými… Děti i rodiče se na jejich tvorbě vyřádili. Každý robot byl něčím zajímavý, a proto jsme ocenily všechny žáky, kteří se soutěže zúčastnili. Hlasování jsme nechaly na den zápisu do první třídy, kdy budoucí prvňáčci rozhodovali o top robotovi. Absolutním vítězem soutěže se nakonec stal Alex Vasko z páté třídy. 

Kolektiv ZŠ Václav

Na podzim vyrazily děti z Václavu zamknout les, aby si v zimě odpočinul a nabral síly na další období. Čas utekl jako voda a nastalo jaro. Děti z Václavu opět vyrazily do lesa, aby les probudily ze zimního spánku.  Cestou děti pozorovaly, jak se příroda mění, jak se stromy zelenají a poznávaly jarní květiny. Klíčky jsme našli na místě, na kterém jsme je na podzim uložili. Les děti otevřely jarní básničkou.

Kolektiv ZŠ Václav  

Ten dělá to a ten zas tohle… A jakpak vzniká Marlenka? Na to se vyrazili podívat přímo do firmy Marlenka ve Frýdku-Místku žáci z Václavu. Na začátku exkurze pro nás byla připravena ochutnávka všech dobrot (dortík, kuličky, věnečky….). Během ní jsme zhlédli video, kterým nás provázel dráček Čmoudík z pohádky „Když draka bolí hlava“.

Dozvěděli jsme se o vzniku Marlenky, o tom, jaké výrobky se zde vyrábějí, a taky to, že tato firma u nás v České republice je jediná firma na světě, která tyto pochoutky vyrábí.  Po ochutnávce a videu jsme se šli podívat, jak výroba vypadá naživo. Viděli jsme, jak vznikají dorty a kuličky. Celou exkurzi jsme zakončili nákupem dobrot v místním obchůdku.

Kolektiv ZŠ Václav

Svůj svátek oslavili naši kantoři celkem neobvykle. A jelikož na tento den připadly velikonoční
prázdniny, proběhl v naší tělocvičně zajímavý exhibiční zápas už ve středu. Těsně po poledni pod
školní volejbalovou sítí došlo k poměřování vzájemných sil žáků 9. tříd s výběrem učitelského sboru.
Od začátku prvního setu byl zápas ze strany učitelského sboru opatrný, a proto se výběr žáků dokázal
trhnout do mírného vedení. Nakonec se učitelům podařilo vedení zvrátit na svou stranu a získat pro
sebe set v poměru 25:19. Od začátku druhého setu žáci své kantory doslova drtili a občas došlo i
k divácky pohledným a dlouhým výměnám, od profesionálního zápasu k nerozeznání. Žáci v průběhu
tohoto setu dokonce bodově výrazně odskočili až do nerozhodného stavu 23:23, kdy se učitelům
podařilo dvěma rychlými míči získat i druhý set.
I když se 11 vyučujících a 8 vycházejících dívek a chlapců nakonec rozešli za konečného
stavu 2:0, šlo o kvalitně strávený čas na hřišti, kde nebylo nouze o zajímavé či vtipné situace. Ty také
ocenili diváci bouřlivým potleskem.

David Pokluda

V souladu s § 24, odst. 2 školského zákona vyhlašuje ředitel ZŠ Rychvald dne 12. a 15. dubna 2024  ředitelské volno pro žáky 9. tříd. V tomto termínu probíhají přijímací zkoušky na střední školy. Všichni žáci 9. tříd mají v tyto dny automaticky odhlášené obědy.